Prirodna zdrava kozmetika

12.03.2012 23.45 FLEKITZA.com

Napravite sami svoju najjednostavniuj kozmetiku za svakodnevnu ličnu higijenu.

Prirodna zdrava kozmetika

Kada počneš da jedeš samo prirodnu, živu, biljnu hranu, više nema problema s lošim zadahom, s neprijatnim znojem i slično. Kada izbaciš otrove iz svoje ishrane, više nikada ne smrdiš.

Nakon 2008. godine od kako sam prešla na zdravu ishranu, zaludela sam se da nam i kozmetika koju koristimo, bude zdrava. Onda istražuješ, pitaš, čitaš i saznaš da sastojci iz kozmetičkih prozvoda koje koristiš idu direktno u krvotok.

Zato i police s kozmetičkim proizvodima su nam minimalistične. Samo osnovna kozmetika za ličnu higijenu: pasta za zube, šampon i regenerator za kosu, krema za lice i celo telo, kupka i dezodorans.

Evo kako ja to mućkam:

Pasta za zube

Sastojci:
- 1/2 šolje kokosovog ulja
- 1 kašikica meda ili stevije
- 1-2 kašike sode bikarbone ili zeolita, gline…
- nekoliko kapi eteričnog ulja mente ili eukaliptusa, limuna….

Priprema:
Sve sastojke pomešaj i dobićeš pastu za zube. Ova pasta ne peni.
Ukoliko koristiš sodu bikarbonu, biće potrebno nekoliko sati mešanja, dok se soda skroz ne stopi sa kokosovim uljem. Samo mućkanje ulja u ustima je vrsta pranja i izbeljivanja zuba i usne duplje.

Šampon i balzam

Za šampon
- 1 kašika sode bikarbone ili zeolita
- 2.5dl vode

Za balzam
- 1dl jabukovog sirceta
- 2.5dl vode

Priprema:
Soda i voda ili zeolit i voda su šampon. Pomešaj i utrljaj na mokru kosu. Ostavi na kosi 2-3 minuta. Isperi vodom, i nanesi balzam od jabukovog sirćeta i vode. Isperi ponovo i to je to.
NAPOMENA: Miris jabukovog sirćeta nestaje čim se kosa skroz osuši

Prirodna krema

Sastojci:
- 2-3 kašike cvetova nevena
- 10 gr pčelinjeg voska
- 100ml ekstra devičanskog maslinovog ulja
- par kapi eteričnog ulja kojeg vi želite
Priprema:
Zagrej ulje na laganoj vatri i dodaj cvetove nevena. Ostavi 15 minuta, da se ohladi, dok cvetovi puste lekovite sastojke. Procedi neven. Vrati na laganu vatru i dodaj pčelinji vosak. Mešajt samo dok se ne istopi vosak. Dodaj par kapi ulja po želji, i izlijte smesu u staklenu teglicu. Krema će odmah početi da se stiska.
NAPOMENA: Kod izrade kreme pripazite koja ulja dodajete, jer su neka fototoksična, pa nakon korištenja ovih ulja se ne sme izlagati suncu. Primer takvih ulja su eterična ulja citrusa.

Prirodna kupka

Sastojci:
- palenta(kukuruzno brašno) ili zeolit
Ili jedno ili drugo koristiš. Palenta je fenomenalan piling kože koji joj je potreban, a voda je sasvim dovoljna da spere druge nečistoće. Ako želite kupku onda samo stavite 1-2 kašike zeolita u kadu vode.


Prirodni dezodorans

- soda bikarbona ili zeolit
Sve što je potrebno je da utapkate malo sode bikarbone ili zeolita ispod pazuha. Probajte, nikada više nećete upotrebiti dezodorans.

 

LoVe
fLekitZa