Prva diskoteka u Beogradu otvorena je pre 54 godina

24.04.2021 22.00 FLEKITZA.com

U vreme pandemije, kada nema diskoteka, klubova, festivala, za verne korisnike noćnog zivota i plesa do ranih jutarnjih sati, upoznajemo vas sa diskotekom - "Kod Laze Šećera", dom srpskog ministra Jevrema Grujića, zgrada urađena po projektu poznatog beogradskog arhitekte Milana Kapetnovića, prva koju je zaštitio Zavod za zaštitu spomenika kulture Beograda.

Prva diskoteka u Beogradu otvorena je pre 54 godina

Jedan od glavnih simbola Beograda su noćni provodi i djuskanje do zore, brojni underground klubovi, ali i fensi splavovi. Prva diskoteka u Srbiji, otvorena je pre 54 godine u Beogradu, tačnije 24 aprila 1967. godine, čak deset godina pre čuvenog Studija 54 u Njujorku.

U to vreme, diskoteke su postojale samo u Parizu, Milanu i Londonu. U kući koja je pripadala političaru i diplomati, osnivaču Liberalne stranke, ministaru pravde, članu Velikog suda, ambasadoru, Jevremu Grujiću, u podrumu zgrade na adresi Svetogorska 17, grupa mladih ljudi se okupljala kod njegovog praunuka Lazara Šećerovića, da sluša ploče.

Diskoteku su osnovali Milan Šećerović, Saša Nikolić i Brana Samardžića po ugledu na pariski "Castel", koja postoji i danas, ali je ona postala poznata po vlasniku Lazaru Šećeroviću, pa je  dobila naziv "Kod Laze Šećera".

U to vreme, nije bilo moguće postati privatni vlasnik, pa je diskoteka otvorena pod pokroviteljstvom Košarkaškog Kluba Crvena Zvezda. Prve večeri pojavili su se neki od najeminentnijih beogradskih intelektualaca poput Mire Trailović, Jovana Ćirilova, slikara Ivana Tabakovića i čuvenog pesnika nadrealista Dušana Matića, koji je rekao:

"Sada kada su ponovo počeli balovi kod Naumovića i Šećerovića, znači da je komunizam počeo da kopni i dolazi neko novo doba".

Prisustvovali su i novinari kao i čitava trupa pozorišta Atelje 212. Njihova okupljanja su predstavljala novinu u društvenim shvatanjima. Na primer, devojke su mogle da dolaze same, da se zabavljaju, da igraju bez muške pratnje. Koreograf i balerina Lokica Stefanović je izvodila svoj čuveni ples po kojem se kasnije i proslavila.

Beograd je šezdesetih godina 20. veka bio kulturna prestonica SFRJ, što je prepoznala i evropska kulturna politika, međutim, prestonicom se širio glas o "subverzivnom, buržujskom leglu naše omladine inficirane Zapadom".

Diskoteka kod Laze” je bila centar noćnog života i obavezna stanica velikih svetskih zvezda poput Omara Šarifa, Marize Berenson, Alena Delona,  Brižit Bardo, Omar Šarif, Šarl Aznavur i drugih, koje su u to vreme posećivale Beograd.

Ljubitelji plesa i muzike su mogli su da se okupljaju u diskoteci, od 18:30h do 1 sat posle ponoći svakog dana, a ulaz je bio slobodan. Zabava se posle ponoći, uglavnom preseli u stan iznad, u kom je živeo Lazar Šećeranović.

Gradom su počele da kruže priče za diskoteku, koja je, kako su je osuđivali “rušila moral socijalističke omladine”, kao i to da je to “sedište CIA i špijuna”.

Upravo iz tih razloga, diskoteka nije dugo “poživela”, pa je na posebnoj sednici Vrhovnog Saveta Odbrane SFRJ, doneta je odluka da se diskoteka zatvori jer “kvari naprednu socijalističku omladinu”.

Diskoteka je zatvorena usled pritiska a privatne žurke nikada nisu prestajale.

Plesali su modni magovi kao sto su Pako Raban i Renato Balestra.

Skoro pola veka kasnije u Domu Jevrema Grujića ponovo je otvorena diskoteka pod nazivom Šećer.