Open applications for Croatian Ambassador award of electronic music

02/01/2021 20:13 FLEKITZA.com

The fifth edition of the Ambassador will be held at the Gervais Center in Opatija, on March 18, 2021.

Open applications for Croatian Ambassador award of electronic music

Uprkos epidemiološkoj krizi, nagrada Ambasador održana je prošle godine, a ovog proleća će se u novim kategorijama pogodnim za situaciju na muzičkoj sceni dodeliti kvalitetni projekti koji su preživeli proteklu godinu, a koja je ograničavali klabing i organizaciju festivala. Takođe, nagrađivaće se producenti koji su se, u nedostatku nastupa, koncentrisali na kreativnost i objavili zapažena muzička izdanja.

Prema unapred definisanim kategorijama, nosioci projekata, saradnici, ali i obožavaoci mogu prijaviti svoje favorite od 26. januara do 5. februara 2021. u 23:59 putem obrasca na veb stranici dodele nagrada http://www.ambasador.hr/prijave-projekata.

Stručna radna grupa popunjava pred nominacione liste od 22. januara 2021. godine, a broj stručnih saradnika sa scene proširio se na više od 100 ljudi s obzirom da ovogodišnja nagrada uključuje čitav region.

Nominacije i kategorije nagrada biće objavljene 11. februara 2021, kada počinje glasanje za nagrade publike. Glasanje počinje 13. februara.

U projekat su  uključene zemlje u regionu čiji predstavnici ambasadora vide kao odličnu platformu za umrežavanje; Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Kosovo, S. Makedonije, Slovenije i Srbije. Regija je u nagradama zastupljena od samog početka, a ove godine će se tri kategorije proširiti na deset kategorija kako bi se domaća muzička scena bolje povezala sa regionalnom, što podstiče saradnju važnu za kulturnu razmenu i otvaranje novih tržišta.

Vizuelni identitet ovogodišnje nagrade ambasador biće zavijen u crveno, a sve aktivnosti inicijative biće vođene sloganom #RedAlert koja ima za cilj da institucije podseti na ogromnu krizu koja je pogodila hrvatsku i regionalnu muzičku industriju, ali i kulturni sektor u celini.

Udruženje Klubska kultura, koje stoji iza organizacije Nagrade Ambasador, obeleži će jubilarno izdanje nagrade pokretanjem festivala Utopija - showcase u partnerstvu s riječkim udruženjem Diston. Festival će se održati u Rijeci sredinom jeseni sa misijom da pruži platformu za razvoj na elektronskoj muzičkoj sceni mnogim perspektivnim regionalnim i lokalnim muzičarima.

U okviru nagrade Ambasador prošle je godine pokrenut i video projekt Renaissance koja povezuje nagrađivane autore elektronske muzike i kulturnog nasleđa i na taj način doprinosi turističkoj ponudi i stvara muzičku atrakciju za publiku. Nastupi dobitnika nagrada Ambasador u srednjovekovnim dvorcima, tvrđavama i starim gradovima oduševili su publiku koja je snimke mogla uživo da gleda putem digitalnih platformi.

[izvor]