Nema plesa, samo slušanje: berlinski tehno klub “Berghain” ponovno otvara vrata

31.07.2020 23.00 FLEKITZA.com

Berlinski tehno klubovi su zatvoreni od marta ove godine, zbog pandemije covid19, ali kontroverzan klub “Berghain” je pronašao način da otvori vrata, ponovo, namamujući posetioce neobičnom izložbom zvuka.

Nema plesa, samo slušanje: berlinski tehno klub “Berghain” ponovno otvara vrata

Ograničeni kapacitet od 50 ljudi može boraviti u prostoru uz fizičku udaljenost.

U klub se od sada moze ući bez kontroverznih i izbirljivih redara koji su na vratima. Niko ne mora brinuti da će im biti uskraćen ulazak. 

Zvuk tehna neće ispuniti prostor tokom ove prve instalacije.

Umesto toga, posetioci mogu uzivati u nadrealnim zvukom ritmičkog lupanja, mekih gradskih buka, šumova i čak vrtloga oštrica helikoptera. 

"Slušate, doživljavate, možete zatvoriti oči ili ih ostaviti otvorenim i pratiti zvuk po sobi", rekao je Carsten Seiffarth, ko-kustos projekata Singuhr, platforme koja organizuje zvučne umetničke instalacije.

Izlozba pod nazivom "Jedanaest pesama - Hala u Berghainu", je deo umetničkog dueta Sama Auingera (Sam Auinger) i Hannesa Strobla (Hannes Strobl) i traje do 2. avgusta 2020.

Kustos Markus Steffens je rekao, da je ovaj par pozvani da stvori akustično iskustvo „sa i za prostor“ - betonsku, mašinsku dvoranu sa visokim plafonom koja se nalazi iza glavnih klupskih prostorija koju ljubitelji tehna širom sveta, obožavaju.

"Sama soba im je svojevrsni instrument, gde zvuk u interakciji sa arhitekturom stvara različite doživljaje slušanja” , rekao je Steffens.

Nedavno je nemačka Vlada objavila da je produžila zabranu važnih događaja do oktobra.

 

[source]