NATRIUM ASCORBAT - vitamin C (ascorbic acid + bicarbonate)

11.02.2019 05.31 FLEKITZA.com

in case you wanna colab with albanian translation, please contact me at info@flekitza.com

NATRIUM ASCORBAT - vitamin C (ascorbic acid + bicarbonate)

Kada iscedite dva limuna dobićete otprilike 1 decilitar soka. U tom decilitru ima 4,7 grama askorbinske kiseline. Pretočite taj sok u neku veću posudu (dvolitarsku teglu ili sl.) i dodajte 2,3 grama sode bikarbone. Ne znam kako ćete da izmerite 2,3 grama. Snađite se kako znate i umete. 


Čim dodate sodu bikarbonu u limunov sok krenuće burna reakcija. Pojaviće se pena koja će se brzo dizati uz zidove tegle i zato je dobro da posuda bude velika da ništa iz nje ne iscuri.

Mešajte sadržinu tegle drvenom kašikom jedno pola minuta dok se reakcija ne stiša.

Zatim dodajte 5,9 decilitara destilovane vode i nastavite da mešate bar još minut.

Odložite teglu i sačekajte jedno pola sata da sva pena nestane.


Ovim postupkom dobili ste 6 decilitara tečnosti koja u sebi sadrži ukupno 7 grama natrijum askorbata (soli C vitamina).

Tih 7 grama je dovoljna dnevna količina za izlečenje prehlada, gripa, upala pluća i sličnih bolesti. 


Kada moj klinac navuče nešto od tih beštija, ja mu tih 6 deci podelim na 6 jednakih doza i rasporedim na ceo dan, pa taj postupak ponovim i narednih dana.


Poenta je da dete dobije proliv!

Kada ga dobije, to je znak da mu je organizam napunjen C vitaminom i tada doza može da se smanji. Ako dete nije dobilo proliv prvog dana, povećajte dozu. 


Ne možete da preterate i ništa loše ne može da se desi!! Ponekad će proliv doći tek nakon popijenih 20 grama C vitamina, što znači da će trebati 6 limuna i srazmerno više sode bikarbone u prvom danu.
I drugo. Ne paničite ako vam dete ima visoku temperaturu. Visoka temperatura je najbolji prijatelj vašeg deteta. Održavajte je na granici na kojoj je dete dobro podnosi, a snižavajte je tuširanjem deteta od bedara naniže mlakom vodom ili nekom od proverenih metoda (Rika Zarai, Rudolf Brojs...). 


Nemojte kljukati dete hemijskim otrovima koje će vam prepisati lekari. Oni ne umeju da leče. To ih nisu učili na fakultetima.


Izbegavajte da detetu dajete hranu, a pogotovo dok je pod temperaturom. Neka mu obrok bude lagan i sastavljen isključivo od presne, termički neobrađene hrane.
Kada jednom savladate sopstvene strahove i usudite se da odradite bolest vašeg deteta na ovaj način, više vam nikada ni "lek" ni lekar neće biti potrebni.


Kad najranije poceti sa NA?


Mogu da preporučim samo stvari koje su proverene ličnim iskustvom ili iz iskustva okruženja. Sve što je bebi potrebno nalazi se u majčinom mleku. Nemam ni jedno jedino iskustvo davanja nat.askorbata bebama, odnosno deci pre navršene druge godine života, niti vidim potrebu za tim. 


Preporučio bih majci da ga ona pije dok doji, ali ne i bebi. Infekcijska upala desni može da se javi kao posledica nepravilne dohrane deteta industrijskim kašicama i sličnim smećem, kao i upotrebom cucli. 


Sirup protiv temperature svom detetu ne bih dao ni u ludilu. Za takav čin, u slučaju moje dece, nije ni bilo potrebe jer se nisu razboljevala, ali bih za skidanje temperature predložio hladne kupke od pojasa naniže - onoliko hladne koliko dete (beba) može bez problema da podnese.

Deca visoku temperaturu mnogo lakše podnose od odraslih, ali je kupkama svakako treba održavati ispod 39.


Sve zavisi od perioda dojenja. Neke žene doje prekratko - tek par meseci, dok neke doje i par godina. Svojoj deci davao sam NA nakon perioda dojenja, odnosno nakon prelaska na čvrstu hranu, ali nikada kao preventivu već isključivo za saniranje prehlade i sl. i uvek bi se problem rešio za oko 24h. Istina, toga je bilo za-na-prste jedne ruke jer su sva moja deca nevakcinisana i vegetarijanci od rođenja.

 

[izvor]