Međunarodni muzički projekta "MOST" koji spaja muzičke talente Balkana

28.05.2020 20.08 FLEKITZA.com

Kako bi doprinela razvoju muzičke industrije na Balkanu i promovisanju izvođača na internacionalnom tržištu, EXIT fondacija se kao partner priključila četvorogodišnjem projektu "MOST – the Bridge for Balkan Music".

Međunarodni muzički projekta "MOST" koji spaja muzičke talente Balkana

Zahvaljujući ovom četvorogodišnjem projektu, na kom je EXIT fondacija partner, svake godine će po deset izvođača sa Balkana dobijati podršku i veću vidljivost na muzičkoj globalnoj sceni. Ovo je samo jedan od ukupno četiri konkursa koji je pokrenut u okviru projekta MOST, pa su tako raspisani i konkursi za urbane kreativce, menadžere i druge profesionalce u muzičkoj industriji, kao i za festivale.

EXIT fondacija će zajedno sa partnerima na projektu u naredne četiri godine koristiti različite strategije kako bi, podstakla karijere mnogih talentovanih umetnika, menadžera, festivala i institucija da se izbore sa svim preprekama obostrano korisne razmene između Balkana i ostatka sveta.

U projektu učestvuju Srbija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Hrvatska, Crna Gora, Severna Makedonija, Rumunija i Albanija.

MOSTthe Bridge for Balkan Music”, finansiran od strane programa “Kreativna Evropa”, obezbedio je jednogodišnji program mentorstva sa eminentnim evropskim muzičkim profesionalcima, petodnevni trening na temu menadžmenta benda i stvaranja umetničkog portfolija, kao i finansijsku podršku za kreiranje i za učešće na internacionalnim nastupima, učešće na svetskoj muzičkoj konferenciji “WOMEX 2020” u Budimpešti, povezivanje sa drugim muzičkim profesionalcima na Balkanu, kao i finansiranje troškova izvođača vezanih za projekat.

EXIT festival će naredne godine biti domaćin velikog događaja u okviru projekta.

EXIT fondacija poziva sve izvođače worldmusic i etno žanra da se prijave na konkurs u okviru velikog međunarodnog projekta "MOST – the Bridge for Balkan Music" čiji je osnovni cilj razvoj muzičke industrije na Balkanu i promovisanje izvođača na internacionalnom tržištu. 

 

Rok za prijavu na konkurs je 15. maj. 2020.

 

Više o projektu i prijave na konkurse pronadjite na sajtu mostmusic.eu

MOST je iniciran od strane platforme “Hangveto” iz Mađarske, koja se od 2004. godine bavi za razvojem svetskih muzičkih talenata, primenom strategija kulturnog razvoja i kreiranjem programa obuke za profesionalce iz industrije putem međunarodne saradnje za Centralnu i Istočnu Evropu, dok je finansijsku podršku projektu pružio i program “Kreativna Evropa”. “Na Balkanu postoji mnogo svetskih umetnika visokog kvaliteta, koji nikada ne stignu na internacionalnu scenu. To je uglavnom zbog nedostatka programa finansiranja, međunarodnih veza, podrške muzičke infrastrukture i kompetencije”, izjavio je Andras Lelkes, osnivač i direktor platforme “Hangveto”, pokretača MOST projekta.

Uz EXIT fondaciju, na projektu MOST je još 7 partnera koji su vrhunski profesionalci na nivou svetske muzičke scene: “Piranha”, ispred internacionalne platforme za muzičku podršku Vomex; BOZAR, jedan od najvažnijih evropskih centara lepih umetnosti; “Songlines” magazin, Evropski muzički savet, regionalne grupe za Evropu Međunarodnog muzičkog saveta, krovne organizacije za muzički život u Evropi; Timisoara 2021 (Udruženje evropske prestonice kulture – ATCEC); bugarski “Fusion Embassy” koji promoviše mlade bugarske muzičke talente i kulturni centar “Remont Kapital” u Albaniji, organizator festivala “Fustanella” i mnogih drugih događaja.

by Ks Clubbing