Luksemburgu legalizon kultivimin dhe konsumimin e kanabisit në shtëpi

15.07.2023 10.47 FLEKITZA.com

Është zyrtare: Deputetët e Luksemburgut ndriçuan një ligj që lejon kultivimin dhe konsumin e kufizuar të kanabisit në shtëpi.

Luksemburgu legalizon kultivimin dhe konsumimin e kanabisit në shtëpi

Njerëzit do të jenë në gjendje të rritin deri në katër bimë në shtëpinë ose vendbanimin e tyre të zakonshëm.

Bimët e kanabisit mund të rriten vetëm nga farat dhe nuk duhet të jenë të dukshme nga zonat publike. Pra, asnjë bimë kanabisi në ballkone apo dritare.

Konsumi për të mitur mbetet i ndaluar.

Kushdo që konsumon kanabis rekreativ ose produkte kanabisi jashtë shtëpisë rrezikon një gjobë nga 25 deri në 500 euro. E njëjta gjë vlen edhe për këdo që posedon, transporton ose blen deri në tre gram kanabis rekreativ ose nënprodukte të tij për përdorim personal.

Kushdo që blen, posedon ose transporton më shumë se tre gram kanabis në Luksemburg rrezikon një dënim shumë më të lartë.

Ligji parasheh dënim me burg nga tetë ditë deri në gjashtë muaj dhe gjobë nga 251 deri në 2500 euro.

Në vitin 2019, 23% e luksemburgasve mes moshës 15 dhe 64 vjeç thanë se kishin konsumuar tashmë kanabis.

Dyqani im i preferuar i kanabisit në qytetin Esch-sur-Alzette, Luksemburg, i quajtur "Sativa Box", i cili fokusohet ekskluzivisht në produktet legale që janë të rregulluara rreptësisht dhe nën kontrollin e kuadrit ligjor evropian.

Një fanatik, avokat dhe aktivist për një kohë të gjatë i kanabisit, Nuno Marques dhe Chris janë pjesë e ekipit të Sativa Box dhe roli i tyre është të edukojnë njerëzit rreth kanabisit dhe t'i njohin ata me përfitimet e shumta të tij.

“Ky lajm më gëzoi shumë, kam 33 vite që e kam pritur dhe po punoj shumë për kanabisin, një bimë e mrekullueshme. Kjo bimë ka shumë përfitime si për trupin e njeriut, ashtu edhe për planetin tonë. Është e vetmja bimë që është plotësisht i shfrytëzuar. Për shembull, një hektar kërp industrial prodhon 25% më shumë oksigjen se një hektar pyll, i cili gjithashtu siguron dyfishin e furnizimit me celulozë. Ndërsa pemëve u duhen 20 vjet për t'u rritur, kërpit i duhen vetëm 4 muaj. Letra e kërpit mund të riciklohet deri në 10 herë, ndërsa letra me tul druri mund të riciklohet vetëm 2 herë. Rritja e kërpit mund të shpëtojë miliona hektarë pyje çdo vit", shpjegon Nuno.

“Dozimi i vajrave të kërpit është thelbësor kur bëhet fjalë për vajin CBD dhe është e rëndësishme të dini dozën e duhur për çdo përdorues, pasi kjo është mënyra e vetme për të përjetuar efektet e vërteta të kësaj bime të mahnitshme”, shton Chris.

Produktet kozmetike në këtë dyqan janë krejtësisht natyrale, pa ngjyra artificiale, aroma, aditivë, parabenë dhe sheqer. Teknologë të shquar marrin pjesë në prodhimin e tyre, duke siguruar cilësi dhe siguri të lartë të produktit. Të gjitha recetat janë krijuar në bashkëpunim me ekspertë për të arritur rezultatin më të mirë të mundshëm.

CBD është një formë kërpi që nuk përmban substanca psikoaktive.

"Kjo formë e CBD ka shumë efekte pozitive dhe është krejtësisht natyrale. Për shembull, kremrat për të lehtësuar irritimin e lëkurës. Disa klientë konsumojnë çaj për të stimuluar tretjen ose përdorin vajin për të lehtësuar dhimbjen", thotë Chris.

Përveç kësaj, Nuno dhe Chris ofrojnë gjithashtu produkte që synojnë pacientët të cilëve u është përshkruar kanabisi mjekësor si terapi.

"Këtu kemi pajisjet që ju nevojiten për të përdorur kanabisin. Duke qenë se shumë pacientë janë të moshuar, makinat mund të jenë paksa të komplikuara, ndaj ne ofrojmë mbështetje dhe mirëmbajtje. Klientët tanë janë pacientë që vuajnë nga artriti, sëmundja e Parkinsonit, sëmundja e Alzheimerit dhe kushte të ngjashme. Kërpi mjekësor i ndihmon ata të menaxhojnë simptomat e tyre pa përdorimin e kimikateve”, shpjegon Chris. "Këto produkte janë plotësisht të rregulluara dhe të ligjshme dhe shpesh janë të njohura me të moshuarit, pasi shumë ilaçe të tjera mund të jenë shumë të forta," shton Nuno.

Sativa Box synon të edukojë dhe mbështesë të gjithë sipërmarrësit e vegjël që duan të merren me bujqësi, si dhe ata që nuk janë marrë më parë me këtë biznes. Ato ofrojnë produkte që mund të përdoren për të rritur bimë në shtëpi në kopsht apo edhe në apartament. Këto produkte i përdorin edhe për kultivim si domatet dhe luleshtrydhet.

"Kjo bimë na jep mundësinë të mësojmë shumë për natyrën nga e cila jemi larguar dhe më pas të hamë diçka që e kemi mbjellë vetë. Të jep kënaqësi të madhe. Gjithashtu, planifikojmë të ofrojmë trajnime në shkolla, ku nxënësit të mësojnë. çfarë është bimët që duhet të rriten”, shpjegon Nuno.

Produktet më të fundit në Sativa Box janë ëmbëlsira, akullorja dhe farat më cilësore për rritje. Njamiiii :) 

Urime Luksemburgun dhe faleminderit!


me dashuri
fLekitZa