Kivano voće, afrička dinja ili rogata dinja

28.01.2022 22.16 FLEKITZA.com

Sve sto treba da znate o kiwano vocu 🥭

Kivano voće, afrička dinja ili rogata dinja

🥭 Kiwano (lat. Cucumis metuliferus) je biljka je iz porodice Cucurbitaceae.

Poreklom je iz Afrike, a naziva se još i kivano voće, afrička dinja i rogata dinja, jer mu je kora obasuta malim bodljama 🤓

Ukusom je sličan mešavini dinje i ananasa, a izgledom podseća na krastavac.

Iznutra je želatinaste teksture ispunjen semenkama koje su bogate masnim kiselinama, uključujući linolnu i oleinsku koje su bitne za ljudsko zdravlje.

Kiwano je bogat vitaminima C, B i E, magnezijumom, gvozdjem, kalcijumom, kalijumom, manganom i fosforom 💪

Kiwano se koristi u svim fazama rasta 🤩 Dok je zelen ukus mu je sličan krastavcu, tek kada sazori što je vidljivo na kori koja postaje žuto-narančasta, postaje slatkast i podsjeća na mešavinu dinje i ananasa.

Plod kiwana 🥭

Koristi se kao osvežavajuće piće ili sveže voće. Izvrstan je kao dodatak zelenim sokovima. Također se koristi kao dekoracija desertima, kolačima i salatama. Najlakši način za konzumaciju je da se prereže na pola i kasicicom izdubi pulpa zajedno sa semenkama.

Zbog velike količine vitamina C, odličan je u prevenciji prehlade, a zbog antioksidanasa koje sadrži ima brojna pozitivna delovanja na zdravlje kože, srca, mišića, živaca i crvenih krvnih zrnaca.

Kako uzgojiti kiwano 🥭

Kiwano se uzgaja na isti način kao i krastavac. Tropska je kultura pa osetljiv  na niske temperature. Seme se može sejati direktno u zemlju krajem aprila ili početkom maja u kućice u koje se stavlja nekoliko semenki sa razmakom od 30- tak cm,  i između redova oko 1 - 1,5 m, na dubinu od 1 cm.

Drugi način setve je da  poseje u liniji uz mrežu sa razmakom od nekoliko cm, semenka od semenke. Dobro je u kućice ili redove (zavisno o vrsti setve) dodati komposta i uz redovno zalievanje kiwano zaista više ne traži nikakvu brigu.

S obzirom da kivano formira vreže, najbolje ga je uzgajati na mreži, pa je pre setve potrebno napraviti konstrukciju i postaviti mrežu za krastavce, kako bi nesmetano mogao puzati.

Za gajenje je najvažnije da znate da kivano voće raste slično kao krastavac, pa ga možete pustiti da se proteže po bašti, ili napraviti neke merdevine po kojima će se penjati.

Kada se mali plod prvi put pojavi, zelene je boje, i pun trnja. Mlado voće ima boju sličnu lišću, pa vas može iznenaditi dok otpetljavate lozu.

Svaka grana može proizvesti oko 100 plodova. Kako voće raste i sazreva, menja boju od zelenog prema beloj, žutoj i na kraju postaje narandžasto.

Rogatoj dinji najviše odgovaraju glina i ilovača, pH vrednosti od 6.0 do 6.5. Zalivajte kivano polako i dubinski, ujutru ili popodne.

Cvet i plod kiwana 🥭

Kiwano formira plod u najdonjim delovima. U avgustu počinju da rastu prvi plodovi. Kako brzo rastu, već početkom septembra počinju sazrevati, dok drugi tek započinju svoju fazu rasta, pa će i berba biti sve do prvog mraza, a nakon toga potrebno je ubrati sve plodove koji će naknadno sazreti.

DODATAK 🥭

Ukoliko plod kivano voća nije zreo, ima gorak ukus i opasnu dozu hemikalija koje nisu prisutne kada je voće spremno za jelo. Ova toksičnost može izazvati probleme sa stomakom, glavobolju, povišenu temperaturu, ali vam neće ugroziti život :)

[izvor]