Bulgur

10.06.2015 00.11 FLEKITZA.com

Bulgur

Sve sto treba da znate o bulguru

Bulgur se dobija neobičnom obradom iz nekoliko različitih vrsta pšenice, najčešće iz durum pšenice. Ona se dobija procesom natapanja pšenice, a zatim se suši i tako osušena lomi na veoma sitne ili nešto veće komadiće smedje granule nepravilnog oblika. Bulgur je već delimično skuvana žitarica i zbog toga je vreme kuvanja tako dobijenog proizvoda kratko.

Prilikom proizvodnje bulgura, zrno pšenice se koristi skoro u celosti, otklanja se samo mali deo ljuske(oko 5%). U omotaču zrna nalazi najveći deo hranljivih sastojaka, pa ga to čini zdravijim izborom od belog pirinča, paste ili drugih proizvoda napravljenih od belog brašna.

Način pripreme

Bulgur može biti različite veličine, što utiče i na vreme kuvanja. 

Uputstva na koja najčešće nailaziš na internetu, podrazumijevaju da na 1 šolju bulgura idu 2,5 šolje hladne vode i malo soli, a zatim se kuva na tihoj vatri oko 10 minuta. Višak vode se procedi i možete dodati bulgur bilo kojoj vrsti jela. 

Drugi način je identičan onome za kuvanje kuskusa i podrazumeva natapanje bulgura vodom i ostavljanje da odstoji, u ovom slučaju 20 - 25 minuta. Višak vode procedi. Možeš dodati maslinovo ulje i malo jabukovog sirćeta, ili neka druga kombionacija koja tebi odgovara.

Ovo je idealna hrana i laka za varanje, pa je preporučujem za održavanje zdravog klabinga.

Posle neprespavanih noći, uz tehno i ples, ne redovnih obroka, bulgur je fenomenalan.  

Treći način je da u šerpi propržiš sitno seckan čen belog ili crnog ili kojeg god želite luka na malo putera ili maslinovog ulja. Kad počne da miriše, ali pre nego što potamni, dodaj bulgur. Mešaj bulgur da bude sasvim obložen uljem. Mešaj minut-dva, posoli, a zatim dolij ključalu vodu ili supu. Promešaj i ostavi da se kuva dok bulgur malo ne nabubri i bude mekan. Sklonite sa ringle i poklopite da stoji 10-ak minuta, procedite višak vode a zatim viljuškom ili štapićima rastresite zrna. Po želji, pospite seckanim peršunom ili korijanderom, ili bilo kojom tvojom obiljenom kombinacijom ukusa. 

Ipak na kraju, mislim da ne postoji neki pravilan način za kuvanje bulgura.

Bulgur možeš koristiti kao prilog raznim vrstama kuvanog jela, a idealan je za salate.

Jedna od najpoznatijih salata je tabuli (tabbouleh), na bazi svežeg peršuna, mente i sitno seckanog paradajza, a možeš izmisliti i neku svoju toplu ili hladnu salatu dodajući bulguru seckane orašaste plodove i suvo voće.

Energetska i hranljiva vrednost bulgura

Energetska vrednost 100 g bulgura iznosi:

- 342 kcal/1431 kJ
- 76% ugljikohidrata, 12,3% proteina i 1,3% masti.


Od minerala bulgur sadrži: kalcijum, gvožđe, magnezijum, fosfor, cink, bakar i mangan.

Od vitamina bulgur sadrži: tiamin, riboflavin, niacin, pantotensku kiselinu i vitamin B6

Takođe sadrži vlakana i fitohemikalije lutein + zeaksantin

 

LoVe
fLekitZa