Šljokice

09.01.2018 22.20 FLEKITZA.com

Ako upotrebljavate glittere i šljokice, onda znate kako je teško očistiti ih. Danima nakon upotrebe takvih proizvoda pronalazite sjajne čestice po telu, u kosi, na odeći, ma svuda…

Šljokice

Šljokice su mikroplastika i nalaze se u brojnim kozmetičkim proizvodima u obliku mikročestica. Izrada šljokica je jednostavna: na sitne pločice kopolimera nanosi se boja, a zatim se na to, radi refleksije, stavlja aluminijska folija.


Zbog statičkog elektriciteta šljokice se lako zalijepe za površine, stoga je potrebno i više nedelja da ih potpuno odstranimo.


Naime, šljokice, baš kao i teško razgradivi plastični otpad, koji zagušuje planetu Zemlju, zagađuju vode i okeane stvarajući u njima „plastični smog“ koji uništava i morski i kopneni svet.


Najbitnije je da znate, da se šljokice ne skupljaju samo na nekim povrsinama, na telu, već one dospejaju i u našim unutrašnjim organima. Udisanjem i preko oštećenja na koži ove se čestice apsorbiraju čak i u naš krvotok!


Komadići glittera lako mogu dospeti u oči i oštetiti rožnjacu, što povećava rizik od infekcija i trajnog oštećenja vida.

Uvek možeš kupiti one koje su biorazgradive


Zbog svih štetnih posledica na ljudsko zdravlje i planetu, brojni ekolozi pozivaju na hitnu zabranu upotrebe šljokica.


Velika Britanija planira ove 2018. godine potpuno zabraniti kozmetičke proizvode, poput pilinga i gelova za lice, koji u sebi sadrže mikrogranule (slične šljokicama), a u nekim britanskim vrtićima već je zabranjena upotreba šljokica.


Michael Gove iz Tajništva za zaštitu okoline Velike Britanije tvrdi da su šljokice opasne za sredinu u kojoj živimo, tako što kad skidamo s lica, šljokice ispadaju u umivaonik, one kroz odvod odlaze u kanalizaciju i okeane, zatim se one pretvaraju u mikroplastiku, koja je jedan od najvećih zagađivača planete Zemlje, i ne može se razgraditi.

Ne moraš se u potpunosti odreći šljokica, samo pazi kod njihovog skidanja da ne padaju posvuda, a uvek možeš kupiti one koje su biorazgradive.