Techno muzika bi se mogla naći na UNESCO listi “Nematerijalnog kulturnog nasleđa”

18.10.2021 13.10 FLEKITZA.com

Ideja o stvaranju tehno sveta je počela 🤩 🥳 Pridružite se, sve je moguće 🧐😎

Techno muzika bi se mogla naći na UNESCO listi  “Nematerijalnog kulturnog nasleđa”

Matijas Ruing (Matthias Roeingh), poznatiji kao Dr. Motte, je predložio je oporavak Parade ljubavi i predstavio je u Berlinu svoju inicijativu da Unesco prizna tehno kao nematerijalno nasleđe čovečanstva. Njegova svrha je prikupljanje donacija, preko organizacije pod nazivom „Rave the Planet“.

Nemačka organizacija  “Planeta rejva” (Rave The Planet) traži  da tehno muzika uđe na UNESCO listu nematerijalnog kulturnog nasleđa zato što kultura elektronske muzike fascinira i inspiriše ljude širom sveta, koja kroz zajednički ples ujedinjuje nacionalnosti, generacije, religije, polove, društvene klase i kulturno poreklo 🌍

📜 U njihovom saopštenju se navodi da su se elektronska muzika i klupska kultura oduvek isticali kao izuzetno tolerantni i mirni. Koliko god bili kreativni, oni su i demokratski, višestruki i inkluzivni. Teško da postoji drugo društvo u kome ima toliko prostora za individualiste koji žele zajedno da prevaziđu granice, konvencije i razlike 👌

Svojim različitim tehnikama miksanja i individualnim izborom muzike, na primer, DJ -i obezbeđuju stalan razvoj muzičkih žanrova. DJ -iranje i muzička produkcija su intuitivni, što znači da se možete baviti njima bez potrebe da provedete godine učeći muzičke instrumente i note.

“Naš rejv (RAVE) je naš kulturni oblik izražavanja - naš ritual. Otvorena je za apsolutno svakoga, čime se razvija sopstveni efekat u oblikovanju ličnih identiteta. Plešemo za Univerzalnu deklaraciju o ljudskim pravima.“

“PARADA LJUBAVI” *(Love Parade)  je njihova tradicija, a od 1990 -ih inspiriše ljude širom sveta da učine isto. Motivisalo je i animiralo ljude da se pridruže njihovoj rejv kulturi, proizvode i puštaju muziku, pronađu etikete, otvore klubove, organizuju događaje, pišu o bini, o atmosferi, rejv kulturi. Ali verovatno, do sada, ni jedna druga zemlja nije toliko procvetala kao Nemačka.

“Zato je važno da se ovaj jedinstveni kulturni oblik očuva, održava, štiti i podržava. I zato tražimo da se TECHNO uvrsti u kategoriju nematerijalnog kulturnog nasleđa.“- dodaje se u izjavi.

Socijalna korist

Status “Nematerijalnog kulturnog nasleđja”  promoviše svest javnosti o kulturi elektronske muzike kao nezavisnoj kulturnoj formi koja je odavno prerasla svoju nišu. Uključivanje u UNESCO -ov registar garantuje međunarodnu pažnju i podiže svest o potrebi zaštite i očuvanja ove kulture.

Pravne beneficije

Zaštiti klubova može se dati veći značaj od buke, komšija ili spomenika.

Status „Nematerijalnog kulturnog nasleđa“ predviđa znatno niže barijere i zahteve prilikom otvaranja novih klubova. Uključivanje na nacionalnu listu UNESCO-a otvara put državnim subvencijama i neprofitnoj podršci. U Nemačkoj status „nematerijalnog kulturnog nasleđa“ može doneti poreske olakšice, npr. opšta stopa PDV -a od 7% umesto 19%. * Osnovni zakon Savezne Republike Nemačke, član 5, stav 3.

📌 Takođe žele da razviju stručnost i promovišu osećaj odgovornosti - ne samo među onima koji aktivno učestvuju u kreativnom procesu (npr. umetnici, di -džejevi, organizatori događaja itd.), već i onima koji aktivno koriste različite događaje koje tehno kultura nudi (npr. gosti zabave).

📌 Istražuju i dokumentuju istoriju rejv kulture kako bi je održali u životu i za sebe i za buduće generacije. Cilj je jačanje i poboljšanje političkog i društvenog prihvatanja.

📌 Planeta rejva (Rave the Planet) efikasno koristi energiju kulturne rejv scene, pružajuci informacije o sadržaju i stvarnosti kulture, omogućavajući tako uspostavljanje velike mreže za stvaranje sinergije.

📌 Na putu su ka stvaranju nove, međunarodne, medijske platforme za kulturu elektronske muzike.

 

[izvor