Sinhronizacija menze sa Mesečevim menama

08.02.2021 00.21 FLEKITZA.com

Ranije je menstrualni ciklus žena bio je u sinhornizaciji sa Mesečevim menama, i to je prirodan ritam koji se izgubio savremenim životom.

Sinhronizacija menze sa Mesečevim menama

Menstruacioni ciklus traje u proseku 28 dana,  a lunarni ciklus u kojem Mesec prolazi ceo krug od mladog do punog meseca i nazad traje 29,5 dana. Kao što se Mesec puni i ponovo prazni i počinje svoj svetlosni ciklus ispočetka, tako se dešava i sa menstrualnim ciklusom. Krvarenje se javlja jednom mesečno.

🌞🌛 Ranije je žensko telo zavisilo isključivo od prirodne svetlosti - Sunca i Meseca

Menstruacioni ciklus je hormonski proces, kao i proizvodnja melatonina i serotonina. Usled veštačkog svetla kojem smo izloženi tokom celog dana, ovakva sinhronizacija je narušena.

💡 Mnogi procesi u našem telu zavise od količine svetlosti kojom smo izloženi

Na primer, usled manjka svetlosti raste se nivo melatonina u telu, a opada nivo serotonina. Zato postajemo umorniji i pospaniji i lošije raspoloženi tokom oblačnih zimskih dana.

🌚 Mesec utiče na našu energiju svakom svojom fazom

Da je sve po zakonu prirode,  tokom punog Meseca trebalo bi da ovulirate, a ne da se borite sa PMS simptomima. Samim tim, ukoliko sinhronizujete svojm menstruaciju sa Mesečevim menama, vaš PMS može biti lakši, glavobolja, promene raspoloženja, nadutost mogu postati prošlost.

🌱 Postupak 

1. Svako jutro ustajte u isto vreme. Nebitno je kada ste legli i koliko ste sati spavali. Idealno bi bilo i da legnete uvek u isto vreme.
2. Spavajte u potpuno mračnoj sobi. Spustite roletne,  navucite zavese, izbacite uređaje koji trepću i svetle u mraku.
3. Šetajte svaki dan po dnevnom svetlu. Radite to barem pola sata, bez sunčanih naočara. Dopustite svetlu da dopre do vas!
4. Spavajte sa upaljenom sijalicom od 100 vati u spavaćoj sobi od 13-tog do 17-tog dana vašeg ciklusa. Zapatite, prvi dan menstrualnog krvarenja je prvi dan vašeg ciklusa pa uzmite u obzir to prilikom računanja.
5. Koristite sijalice koje daju više od 2500 lumena svetlosti. Čitajte podatke na pakovanjima. Primera radi, obična sijalica od 100 vati daje 1300 lumena (lux) svetlosti. Dakle treba vam neka jača sijalica ili štedljiva sijalica od 100 vati.
6.  Izložite se svetlosti Meseca kada je pun. Jednostavno uveče stanite licem okrenuti prema njemu, kao da se sunčate na Suncu.
7. Napravite male Mesečeve rituale tokom mladog i punog Meseca. Ne, ne morate da letite na metli ni da igrate oko vatre, palite sveće, ubijate crne mačke. To može biti bilo šta. Recimo, napravite toplu opuštajuću kupku tokom punog Meseca, ili idite u večernju šetnju tokom mladog Meseca.

Radite ovo barem 6 meseci i pratite svoj menstrualni ciklus.

I naravno, da sve bude kako treba, idealno bi bilo da se jelovnik obogati semenkama, u stvari, pocnite sa uvodjenjem nove navike seed cycling ili semenski ciklus 👰🏻‍♀️

 

Srecno!

 

[izvor]