Istraživanje: Techno je najprodavaniji žanr poslednje četiri godine

18.10.2019 04.57 FLEKITZA.com

Od samih početaka konferencija International Music Summit na Ibizi svake godine objavljuje studiju u kojoj istražuje razvoj elektornske muzičke industrije na globalnom nivou.

Istraživanje: Techno je najprodavaniji žanr poslednje četiri godine

Pored velikog broja zanimljivih predavanja, diskusija, tribina, radionica i žurki s ciljem zajedničkog napretka istraživanje sprovodi analitičar Kevin Watson, strastveni ljubitelj ovog žanra koji dolazi iz Londona. Autor je i studije Dance-onomics koja je objavljena 2012. u Holandiji.

 

Elektroniska muzike je treći najslušaniji žanr na svetu prema Medjunardnoj muzičkoj konferenciji na Ibici.

 

Pop glazbu sluša 64%, rock 57%, a elektronisku 32% anketiranih. Istraživanje je napravljeno na osnovu od 19 hiljada ljudi, starosti 16 do 64 godine iz 18 zemalja sveta.

 

Ako se ove brojke prenesu na broj stanovnika na zemlji, dolazimo do podataka da elektronsku muziku danas sluša oko 1,5 miljardi ljudi.

 

Prema Beatportu, najpoznatijoj svetskoj digitalnoj prodavnici za elektronsku muziku, techno je već 4 godine konstantno najprodavaniji žanr.

 

Drugi po redu je Tech-house, treći house, četvrti deep house, a najveći rast u tom razdoblju bleže još i Melodic house i techno koji su sada na petoj poziciji.

 

Približna zarada 10 najplaćenijih DJa od nastupa je značajno pala u 2018. na 261 milion dolara, dok npr. 2017.g. Top 10 najplaćenijih DJ-a su od nastupa zaradili 298 miliona dolara.

 

Prema podacima iz 2018. Calvin Harris je i dalje najplaćeniji svetski DJ sa zaradom od 48 miliona dolara godišnje, dok je godinu pre zaradio pola miliona više. Većina DJ-a nastupa preko 100 puta godišnje, a Steve Aoki bileži 200 nastupa u istom periodu. Istraživanje je proveo Forbes magazin.

 

Festicket donosi zanimljive podatke o broju nastupa ženskih DJ-a na različitim festivalima 2018.g. Nina Kraviz tako u godinu dana nastupa 35 puta godišnje što je dvostruko više nego npr. najtraženiji bend The Killers (18 puta godišnje). Amelie Lens ima 27 nastupa godišnje na festivalima (2017. je imala 4 nastupa), pa slede Armin van Buuren, Charlotte de Witte, Dimitri Vegas & Like Mike.

 

[izvor]