Čigong vežbe za više energije i vitalnosti

27.10.2022 19.56 FLEKITZA.com

Dolazi zima, duga i hladna 🤓 hladniji i tmurni dani, uz koje dolazi umor, loše raspoloženje i pad energije i veća količina stresa. Ukoliko zelis da zima prodje jednostavno i lako, probaj čigong 👊😇

Čigong vežbe za više energije i vitalnosti

Čigong ili či gong je drevna kineska metoda vežbanja koja uključuje specifične pokrete tela, kontrolu disanja i neku vrstu meditacije.
Za qingong sam saznala od Anje iz Nemachke koja je bila na takmicenju plivanja na Bledu, Slovenija.

Qigong podize energiju, odnosno bolji protok či-ja u telu, kao i vraćanja tela u ravnotežu.

Vitalna energija (či ili prana) teče kroz naše meridijane i putuje do svih unutrašnjih organa. Ako je ova energija blokirana ili usporena, zdravlje je narušeno i osećamo se umorno, ali kada ova energija teče nesmetano, u čemu čigong zaista može da pomogne, organizam se vraća u ravnotežu i leči se.

Ova metoda lečenja je deo tradicionalne kineske medicine hiljadama godina i uvek je bila namenjena održavanju zdravlja i dugovečnosti.
Čigong bi se stoga najbolje mogao opisati kao „umetnost rada sa energijom“.

Sporo kretanje, duboko disanje karakterišu Čigong

Čigong uključuje vežbe stajanja koje se izvode sporijim tempom.


Ovi specifični pokreti zagrevaju tetive, ligamente, zglobove i mišiće i stimulišu cirkulaciju telesnih tečnosti, kao što su krv, limfa i sinovijalna tečnost u zglobovima.

Pokreti u čigongu praćeni su dubokim disanjem, koje smiruje simpatički sistem odgovoran za reakciju „bori se ili beži“ i aktivira parasimpatički sistem koji opušta telo.

Ova drevna metoda takođe jača snagu volje i pomaže u poboljšanju fokusa i koncentracije.

3 jednostavne čigong vežbe za više energije i vitalnosti

1. vežba 👇

Stanite tako da stopala budu u širini ramena i lagano savijte kolena. Ovo će vam pomoći da se bolje prizemljite i održite ravnotežu.
Opustite celo telo i ruke i počnite da rotirate gornji deo tela, kukove i trup, na jednu i na drugu stranu, dok zamahujete opuštenim rukama koje prate pokrete kukova i trupa.
Tapkajte dlanovima donji deo leđa i donji deo stomaka – ovom vežbom stimulišete tačke koje su ključne za podizanje vitalnosti. Diši duboko.
Ova vežba je takođe odlična nakon dužeg sedenja.
Na kraju ove vežbe osetićete blagu vibraciju i peckanje u dlanovima, što znači da ste stimulisali či energiju.

2. vežba 👇

Ostanite u istom polazaju. Stopala da budu u sirini ramena i kolena blago savijena.
Polako počnite tresti rukama. Istovremeno produbite disanje.
Duboko udahnite kroz nos, a zatim glasno izdahnite kroz usta.

Glasno izdisanje kroz usta će stimulisati oslobađanje emocionalnog stresa.

U ovu vežbu možete uključiti i svoje noge. Pravite pokrete kao da lagano skačete u mestu, ali vaša stopala ostaju zalepljena za pod. Opustite vrat. Ovakvao tresanje za telo praktikuju i sportisti koji se spremaju za takmičenje. Na taj način oslobađaju stres i napetost.

3. vežba 👇

Nakon prethodne dve vežbe, nakratko posmatrajte osećaj koji se javlja u vašim dlanovima ili stopalima. Pošto ste stimulisali protok energije, možda ćete osetiti neke senzacije, kao što su peckanje, toplota itd.
Sada, uz udah, polako podignite opuštene ruke, blago savijene u laktovima, do visine vrata i polako , uz izdah, spustite ih do visine kukova, kao da radite pokrete kroz vodu. To je neka vrsta meditacije u pokretu.
Osetite kako su vam stopala čvrsto povezana sa zemljom. Polako vratite ruke u početnu poziciju. Posmatrajte kako se osećate. Primetićete da ste opušteni i da vam je um opušten.

Dan možete započeti ovim lakim vežbama koje vam ne oduzimaju mnogo vremena i koje će poboljšati vaše fizičko i mentalno zdravlje.

Pogledajte izvođenje vežbi u ovom videu:

with LoVe
flekitZa

[izvor]