Ushtrime Qigong për më shumë energji dhe vitalitet

27.10.2022 19.56 FLEKITZA.com

Dimri po vjen, i gjate dhe i ftohte 🤓 dite me te ftohta dhe te zymta, me te cilat vjen lodhja, humori i keq dhe energjia e paket dhe me shume stres. Nëse dëshironi që dimri të kalojë thjesht dhe lehtë, provoni qigong 👊😇

Ushtrime Qigong për më shumë energji dhe vitalitet

Qigong ose qi gong është një metodë e lashtë kineze ushtrimesh që përfshin lëvizje specifike të trupit, kontrollin e frymëmarrjes dhe një lloj meditimi.
Mësova për qingong nga Anja nga Gjermania, e cila ishte në një garë noti në Bled, Slloveni.

Qigong rrit energjinë, pra rrjedhjen më të mirë të chi në trup, si dhe e kthen trupin në ekuilibër.

Energjia jetike (chi ose prana) rrjedh nëpër meridianët tanë dhe udhëton në të gjitha organet e brendshme. Nëse kjo energji bllokohet ose ngadalësohet, shëndeti dëmtohet dhe ne ndihemi të lodhur, por kur kjo energji rrjedh pa probleme, me të cilën qigongu mund të ndihmojë vërtet, trupi kthehet në ekuilibër dhe shërohet.

Kjo metodë shëruese ka qenë pjesë e mjekësisë tradicionale kineze për mijëra vjet dhe gjithmonë ka pasur për qëllim ruajtjen e shëndetit dhe jetëgjatësisë.
Prandaj Qigong mund të përshkruhet më së miri si "arti i të punuarit me energji".

Lëvizja e ngadaltë, frymëmarrja e thellë karakterizojnë Qigong

Qigong përfshin ushtrime në këmbë të kryera me një ritëm më të ngadaltë.


Këto lëvizje specifike ngrohin tendinat, ligamentet, nyjet dhe muskujt dhe stimulojnë qarkullimin e lëngjeve të trupit, si gjaku, limfat dhe lëngu sinovial në nyje.

Lëvizjet qigong shoqërohen me frymëmarrje të thellë, e cila qetëson sistemin simpatik përgjegjës për përgjigjen lufta ose fluturimi dhe aktivizon sistemin parasimpatik, i cili relakson trupin.

Kjo metodë e lashtë gjithashtu forcon vullnetin dhe ndihmon në përmirësimin e përqendrimit dhe përqendrimit.

3 ushtrime të thjeshta qigongu për më shumë energji dhe vitalitet


Ushtrim nje 👇

Qëndroni me këmbët tuaja sa gjerësia e shpatullave dhe përkulni pak gjunjët. Kjo do t'ju ndihmojë të tokës më mirë dhe të mbani ekuilibrin tuaj.
Relaksoni të gjithë trupin dhe krahët dhe filloni të rrotulloni pjesën e sipërme të trupit, ijet dhe bustin, nga njëra anë në tjetrën, ndërsa tundni krahët e relaksuar për të ndjekur lëvizjet e ijeve dhe bustit.
Përkulni pjesën e poshtme të shpinës dhe pjesën e poshtme të barkut me pëllëmbët tuaja - me këtë ushtrim stimuloni pikat që janë vendimtare për rritjen e vitalitetit. Merr frymë thellë.
Ky ushtrim është gjithashtu i shkëlqyeshëm pas qëndrimit ulur për një kohë të gjatë.
Në fund të këtij ushtrimi, do të ndjeni një dridhje të lehtë dhe ndjesi shpimi gjilpërash në pëllëmbët tuaja, që do të thotë se keni stimuluar energjinë tuaj chi.

Ushtrimi i dytë 👇

Qëndroni në të njëjtën nisje. Këmbët duhet të jenë sa gjerësia e shpatullave dhe gjunjët të përkulen pak.
Ngadalë filloni të tundni duart. Thelloni frymëmarrjen tuaj në të njëjtën kohë.
Merrni frymë thellë përmes hundës dhe më pas nxirreni me zë të lartë përmes gojës.

Nxjerrja me zë të lartë përmes gojës do të stimulojë çlirimin e stresit emocional.

Ju gjithashtu mund të përfshini këmbët tuaja në këtë ushtrim. Bëni lëvizje sikur po kërceni lehtë në vend, por këmbët tuaja mbeten të ngjitura në dysheme. Relaksoni qafën. Këtë lloj lëkundjeje trupi e praktikojnë edhe atletët që përgatiten për gara. Në këtë mënyrë ata çlirojnë stresin dhe tensionin.

Ushtrimi i tretë 👇

Pas dy ushtrimeve të mëparshme, vëzhgoni shkurtimisht ndjesinë që lind në pëllëmbët ose këmbët tuaja. Duke qenë se keni stimuluar rrjedhën e energjisë, mund të ndjeni disa ndjesi, si shpimi gjilpërash, nxehtësi etj.
Tani, me një frymëmarrje, ngrini ngadalë krahët tuaj të relaksuar, pak të përkulur në bërryla, në lartësinë e qafës dhe ngadalë, me një frymë, ulni ato në lartësinë e ijeve, sikur të bëni lëvizje përmes ujit. Është një lloj meditimi në lëvizje.
Ndjeni këmbët tuaja të lidhura fort me tokën. Ngadalë kthejini duart në pozicionin e fillimit. Vëzhgoni se si ndiheni. Do të vini re se jeni të relaksuar dhe mendja juaj është e relaksuar.

Ju mund ta filloni ditën tuaj me këto ushtrime të lehta që nuk marrin shumë kohë dhe do të përmirësojnë shëndetin tuaj fizik dhe mendor.

Shikoni ushtrimet në këtë video:

 

with LoVe
flekitZa

[burimi]