Hajdučka trava ili Achillea millefolium

21.10.2020 23.50 FLEKITZA.com

Ovaj čaj pijem kad ga imam :) Sličan je žalfiji, gorak a lep ;)

Hajdučka trava ili Achillea millefolium

Achillea millefolium je u narodu poznat i kao hajdučka trava, hajdučica, sporiš, paprac, kunica, kunji rep, mesečina.

Tako priče iz davne prošlosti govore da su hajduci oko vrata nosili venac ispleten od hajducke trave te su njime lečili i ublažavali povrede, prema čemu je i nastao naziv hajdučka trava.  

Lekovito delovanje

- Može se koristiti u obliku čaja, kapsula, kao oblog ili kao kupka.
- Ima protuupalno delovanje te je odlična pomoć kod oteklina i upala.
- Na svežu ranu uspešno zaustavlja krvarenje i ubrzava proces zgrušavanja.
- Pozitivno deluje na urinarni i probavni sustav.
- Pomaže u lečenju infekcija mokraćnog mehura, ublažava grčeve želuca i trbuha, pomaže kod manjak apetita i nadutosti.
- Prijatelj je žena jer blagotvorno deluje na ženske tegobe; olakšava bolne menstruacije, ublažava menstrualne grčeve, smanjuje prekomerno menstrualno krvarenje i regulise neredovne menstruacije.
- Potiče znojenje i uspešno snižava povišenu telesnu temperaturu uzrokovanu gripom i prehladom.
- Ova biljka pomaže u snižavanju krvnog pritiska, uspešno leči proširene vene i hemoroide.
- Odlična je pomoć za pročišćavanje krvi i za cirkulaciju kao i za liječenje krvavog kašlja i za zaustavljanje krvarenja iz nosa.

Čaj od hajducke trave

- 1 litra kipuće vode 20 g cvtova hajducke trave
- Kipućom vodom prelij hajducku travu i ostavi da odstoji.
- Proced i pij na sedeći način:
          - protiv želučanih bolova - jednu soljicu, dva puta na dan, pre obroka
          - protiv želučanih i crevnih grčeva - jedna šoljica, tri puta na dan
          - protiv neredovitih menstruacija - jedna šoljica, tri do četiri puta na dan, dva dana pre ciklusa

Eterično ulje hajducke trave

Eterično ulje hajducke trave je  tamno-plave boje, za razliku od većine eteričnih ulja koja su žute ili zlatne boje. Vrlo se često koristi za masaže i u aromaterapiji. Ovo ulje ublažava alergijske reakcije izazvane raznim alergenima, smiruje upale, otklanja grčeve. Koristi se za njegu suve i osetljive kože.

Berba i sušenje

Cvet ove biljke je bele ili ružičaste boje. Visina stabljike je od 30 do 70 centimetara. Listovi mladih biljaka su svetlozelene boje, a što je biljka starija listovi postaju tamniji. Njegovo ime, millefolium, u prevodu s latinskog znači "tisuću listova", što se odnosi na lišće ove biljke čiji su listovi sitni a mnogobrojni. Ova biljka je samonikla, otporna je na hladnoću, vrućinu, sušu i vlagu i raste u prirodi bez nekih velikih zahteva.

Možete je pronaći na livadama, proplancima, u voćnjacima, kamenjarima, uz putove i staze pa čak i u zapuštenim dvorištima. Važno je napomenuti da prilikom branja stolisnika (ali i svih drugih biljaka) svakako morate biti na oprezu jer se može pronaći čak i na zagađenim površinama pokraj prometnica. Cveta od početka juna pa sve do kasne jeseni.

Cvetove najbolje je brati za vreme jakog sunca jer je tada najveća koncentracija eteričnih ulja pa je i lekovitost snažnija. Ako se bere za sušenje tada je savršeno vreme za berbu kraj leta i početak jeseni.

Za sušenje se beru cvetovi ili čitava stabljika jer preostali, donji deo stabljike nema puno lekovitih svojstava. Sušiti se može tako da se cvetni grozdovi povežu koncem u male snopove koji se potom obese na suhom i tamnom mestu. Za nekoliko dana oni će biti suhi i tada ih možete pospremiti.

[izvor