Šta je ginseng

06.06.2018 20.35 FLEKITZA.com

... žin šen ..

Šta je ginseng

Šta sve treba da znate o žin šenu

 

Ginseng (lat. Panax) je naziv roda kojem pripada jedanaest vrsta lekovitih biljaka. Iako je u Europi najpoznatiji kineski ginseng, vrste ovog roda rastu u Koreji, Vijetnamu, Sibiru i Sjedinjenim Državama.

 

Najpopularnije su tri vrsta ginsenga:

- azijski ginseng, ili takozvani đavolski grm (lat. Panax ginseng),
- američki (Panax quinquefolius) i
- sibirski ginseng (Panax senticocus - eleutero).


Kinezi su uočili da redovito uzimanje ginsenga poboljšava opše stanje organizma, apetit i mentalnu aktivnost.

 

Ginseng ima jako antistresno delovanje, a za razliku od kofeina, ne uzrokuje depresivnu fazu.

 

Ženšeng takođe može pomoći u ublažavanju učestalosti želje kafe. Smatra se tonik za nadbubrežne žlezde i pomaže u podršci imunološkom sistemu i vraćanju odgovarajuće ravnoteže u telo, posebno u vreme stresa ili anksioznosti. Ova biljka jača bubrege, koji su često oslabljeni od uobičajenog unosa kofeina.


Pretpostavlja se da takvo delovanje ginsenga potiče od povećanja aktivnosti adrenokortikotropnog hormona (ACTH) u mozgu, ali bez uključenja adrenalnih (nadbubrežnih) žlezda, koje ACTH inače aktivira.

Ginsengu za sazrevanje od semena do razvijene biljke treba pet do sedam godina, kada dobija slatki aromatični miris.

 


Na jednoj stabljici razvija se nekoliko listova, sa zelenkasto belim cvetovima, koji kasnije daju grozdaste plodove svetlo crvenih bobica.

 

Primena ginsenga

 

Koren ginsenga vadi se u jesen, suši se, usitnjuje i priprema u obliku praha, kapsula, tekućeg ekstrakta ili medom zaslađenih slatkiša.


Preporučena doza ginsenga je 2 čajne kašičice tekuće tinkture 3 puta dnevno.


U obliku praha uzima se 2-4 grama ginsenga dnevno.


Preliti kipucom vodom ili toplom vodom ginseng i piti.

 

Kada se ginseng NE pije


Ne preporučuje se primena ginsenga u trudnoći i tokom laktacije-dojenja. Ako imate visoki krvni pritisak, pre korištenja ginsenga savetujte se s vašim lekarom. Moguća je interakcija ginsenga sa insulinom, insomnija, dijareja i mučnina.

 

Nije dovoljno popiti samo jednu šolju čaja ili nekoliko tableta ginsenga. Da bi se dobili dobri rezultati, potrebno je uzimati ovu biljku u kontinuitetu barem nekoliko nedelja. Preporučuje se da se nakon uzimanja ginsenga izbegava korišćenje vitamina C, voćnih sokova i južnog ili nakiselog voća barem nekoliko sati.

 

Ako se koristi mudro, ginseng može značajno usporiti starenje, pojačati memoriju, ojačati izdržljivost, stimulisati imuni sistem i poboljšati opšte stanje organizma.


Ovaj čaj je bogat izvor antioksidanata koji može zaustaviti nastanak slobodnih radikala uzrokovanih prekomernim izlaganjem suncu.

 

 

 

Šta ginseng sadrži?

Ginseng sadrži ginsenosides.
Američki ginseng sadrži 18 vrsta aminokiselina.
Uključujući i arginin i aspartat.
Ginsenoside poboljšava pamćenje.


Olakšava menstrualne probleme tako što sadrži mikronutrijente koji podržavaju estrogensku aktivnost, ublažava stres vaginalnih mišića i omogućava smanjenje menstrualnih grčeva.

 


Ginseng čaj je vrlo korisna za studente. Deluje kao stimulans za moždane stanice, čime se poboljšava koncentracija.Ginseng korijen čaj je poznato da se prosexual biljka koja pomaže u lečenju seksualnih problema poput erektilne disfunkcije. To je klinički dokazano da sadrži Phyto (biljka), testosteron koji mogu povećati broj spermatozoida kod muškaraca.

Ginseng čaj pomaže normalno lučenje pepsina pomaganje probave. Ona ublažava zatvor, nadutost i nadutost.

Dodaj biljni ginseng čaj u kadu za kupanje, jer pomaže u rehidrataciji kože održavajući ravnotežu tekućine u telu i povećava elastičnost.

 
Savršen spoj američkog ginsenga i ginkgo biloba može poboljšati simptome okružuju hiperaktivni poremećaj deficita pažnje kod dece (ADHD).


Ginseng ima sposobnost da ti smiri živce i poboljša cirkulaciju u mozgu, čime utiče na pozitivno raspoloženje

 

 

izvori:
- alternativa-za-vas.com  
- cajeviza.com/lekovito-bilje/zen-sen-ginseng-lekovita-svojstva-i-upotreba/
- bastabalkana.com/2013/05/ginseng-ili-zen-sen-cuvena-lekovita-biljka-i-kineska-medicina/
- cajeviza.com/lekovito-bilje/zen-sen-ginseng-lekovita-svojstva-i-upotreba/