Početni koraci u zdravoj hrani

05.03.2012 20.00 FLEKITZA.com

Ovo je tekst Sladjane Velikov. Pratim njene savete i deluju. Probaj! Videćeš koji energiju ćeš dobiti.

Početni koraci u zdravoj hrani

Ono što nam daje život i što nas hrani je energija, ne materija. Biljka je hrana zahvaljujući energiji u njoj. Životinje ili ljudi jedu tu biljku, asimiliraju energiju a izbacuju materijalne ostatke. Ti ostaci postaju otrov, i ako nisu dobro eliminisani iz čoveka ili životinje izazvaće bolest.

Takodje, iz vode asimiliramo energiju dok materijalni ostatak izbacujemo. Hrana i voda su samo nosioci blagotvorne energije.

 

Kada nam ovo postane jasno, i kada počnemo da asimiliramo životodavnu energiju, iz čistog vazduha i vode, žive hrane i Sunca, onda će se naše potrebe za hranom smanjiti i onih 90% energije koja se inače koristi u varenju kuvane hrane će biti iskorišćena u očuvanje zdravlja i integriteta ćelija, tako da će naše telo postati savršeno zdravo i dugovečno.

 

Evo nekoliko saveta kako početi sa zdravom ishranom:

* Za doručak jedite voće, za ručak jedite salatu sa semenkama a za večeru možete zadržati pola kuvane hrane (čorbicu od povrća, krompir, braon pirinač...) a pola sirove hrane.

Izmedju obroka možete piti sveže voćne sokove, grickati povrće i voće, ili koštunjavo voće (bademe, orahe, semenke..)

 

Isključiti iz ishrane: meso, ribu, jaja, mleko, belo brasno, sećer kao i njihove produkte i sve vrste industijske i obradjene hrane.

 

Možete i blendirati hranu. Naime u blender možete staviti zelenog povrća, 1 kasiku sveže mlevenog lanenog semena, šaku oraha, za ukus bananu ili dve i ako hoćete sladji napitak, možete staviti malo urmi ili suvih smokvi...To je kompletan obrok, ukusan je i jednostavno se priprema.

 

Jedite samo kada ste gladni.

 

Kada jedemo u vremenu za ručak ili večeru, ne jedemo pravilno. Telo može biti gladno i imati potrebe samo za sirovom hranom koja ima sunčeve energije u sebi. Ako osećate glad za nečim što je preradjeno ili kuvano, nije u pitanju glad već zavisnost, slično kao sa drogom. Zavisnik od heroina ce osecati potrebu za drogom iako zna da ona nije dobra za njega i da mu nije potrebna. Senzacije koje zavisnici osecaju kada im nedostaje droga su slične (samo intenzivnije) kao kod lažne gladi: bol u stomaku, vrtoglavica, glavobolja, slabost...što nije prava glad.

 

Prava glad je osećaj u ustima, lučenje pljuvačke i potreba za odredjenom sirovom hranom. Prava glad će nas učiniti hitrim i spremnim da nadjemo hranu a ne umornim, sa vrtoglavicom i bolovima. Spoljasnji stimulansi, kao sto je miris ili pogled na hranu mogu aktivirati lažnu glad.

 

*Kada smo bolesni nikada nismo gladni zato što je vitalna energija zauzeta regeneracijom tela. Bolesna životinja nikada ne jede. Takodje kada smo u stanjima stresa ili uzbudjenja ne treba jesti jer stres izvlači energiju tako da će varenje biti sporije ili se hrana uopšte neće variti. 

Kada jedemo a bolesni smo, hrana će biti fermentisana umesto da bude digestirana i posledice toga su da se hrana raspada i pretvara u otrov.

Ukoliko ste gladni kada ste bolesni, savetujem da uzimate samo sirovu, biljnu hranu.

 

*Digestija će takodje biti nepotpuna, ukoliko pričate dok jedete. Čuli smo od nasih straih: "Kad se jede, ne priča se."

*Ne brinite previše ako ponekad pojedete neku lošu hranu, nećete promeniti nista ali će briga umanjiti efikasnost varenja hrane.

 

* Žvaćite hranu dok ne postane tečna. Ako hrana nije dobro sažvakana, neće biti dobro digestirana u želudcu, naime veliki komadi nesažvakane hrane se neće variti u želudcu, već će fermentisati i postajati otrov. Rezultat toga biće simptomi loše digestije: gasovi u stomaku, podrigivanje , pojačana kiselina...

Kada hrana napusti želudac, nema više varenja hrane već samo asimilacija (upijanje).

 

* Loša navika je takodje piti tečnosti uz jelo. Hrana se normalno vari sokovima za digestiju, kada ih mi razredimo tečnostima digestija ce biti slabija. Takodje, hrana će biti isprana, tako da neće imati vremena da se digestira u želudcu a umesto toga ce fermentisati u crevima.

Idealno, ne treba piti nista 15 minuta pre jela i 30 minuta posle jela.

 

 Jedite malo.

 

Telo će uzeti energiju iz hrane koja mu je potrebna za regeneraciju tkiva, nešto će se uskladistiti kao masnoća a za sve ostalo, telo će se mučiti da eliminise kroz creva, bubrege, pluca i kozu.

* Ako jedete jednostavnu hranu, bez previše kombinovanja, poželjno jednu vrstu hrane, digestija će biti bolja.

 

Šta te očekuje prilikom pelaska na ovu ishranu:

 

* Prilikom prelaska na ishranu energijom iz Sunca i sirove biljne hrane, dolazi do promene u težini koja se manifestuje u 3 faze:

1. Katabolizam, kada se toksini iz tela razlažu i oslobadjaju uz što se i težina smanjuje. Kako se više tkiva razlaže nego što se stvara, dolazi do ubrzanog gubljenja u tezžni.

2. Stabilizacija je proces kada prestajemo da gubimo na težini jer se telo već ocistilo i sada se razlaganje i stvaranje tkiva izjednacuje. Ovaj period traje neko vreme i onda dolazi do anabolizma.

3. Anabolizam. Sada dolazi do laganog povećanja u težini iako su kaloriske vrednosti unesene hrane mnogo manje.

Dolazi do bolje asimilacije hrane, boljeg rada enzima i pročišćenih energetskih kanala, tako da će se energija bolje asimilirati preko digestivnog trakta, kože, disanja, očju, itd.

Počinje se stvarati tkivo koje se ne razgradjuje tako brzo jer je sazdano od druge materije i ubrzo će doći do potpune normalizacije naše idealne težine.

Želim vam dug i zdrav život!:)