Suvo četkanje tela

10.04.2013 06.00 FLEKITZA.com

tehnika koja omogućuje čišcenje kože, uz istovremenu detoksikaciju unutrašnjih organa

Suvo četkanje tela

Koža je naš najveći organ, štiti i pokriva sve naše vitalne organe. Jedna od važnih uloga kože je izbacivanje toksina i nečistoća iz tela putem znoja. Znoj i miris znoja odlični su indikator unutrašnjeg stanja organizma. 

Suvo četkanje (engl.- dry brushing) je tehnika koja omogućuje cišcenje kože, uz istovremenu detoksikaciju unutrašnjih organa.

Metodu suvog četkanja uveo je finski doktor Paavo Airola 80tih godina.

Suvo četkanje je poznato po svome kozmetičkom efektu obnavljanja kože: uklanja staru, suvu kožu, na njeno mesto dolazi nova, glatka i nežna koža. Ali ovo nije jedina dobrobit suvog četkanja.

Poznato je da suvo četkanje:

- rešava celulit
- čisti limfni sistem
- uklanja naslage mrtve kože
- jača imunitet
- stimulira rad hormona i žlezda
- zateže kožu, sprečava prevremeno starenje
- stimulira cirkulaciju krvi
- poboljšava rad živcanog sistema
- poboljšava probavu
- lepo oblikuje mišice
- i uz sve to je jednostavno, jeftino i ne zahteva puno vremena!

 

Što je potrebno za suvo četkanje kože?

Četka s dugačkom ručkom ili bez ručke :D, napravljena od prirodnih materijala i što mekanija treba da bude. Glavno je da radiš ono što odgovara tvojoj koži. Kada se koža navikne na mekšu četku, možete preći i na nešto „jače“.


Način suvog četkanja

Četkanje se uvek radi na suvo. Dugačkim, ravnim pokretima četkajte noge od stopala prema gore, zatim ruke od šaka prema ramenima, ledja odozgor prema dole i stomak odozdol prema gore.

 

Takvo četkanje ce usmeriti limfu prema srcu.
(Napomena: Četkanje u suprotnom smeru se ne preporučuje, jer usmerava limfu od srca, što može uzrokovati dodatno opterećenje vena i limfnih čvorova.)

Suvo četkanje kože trebaš raditi jednom dnevno – najbolje odmah ujutro, pre tuširanja. Za detaljno suvo četkanje treba će ti 15 minuta. Ako se osećaš umorno, povećaj četkanje kože na 2 puta dnevno.

Na mestima sa tvrdom i grubom kožom poput tabana, vršite lagani pritisak.

Ako se želiš da skineš celulit, posveti problematičnim mestima više vremena. Četkajte područja zahvaćena celulitom od 5 do 10 minuta dnevno. Da bi dobili dobar rezultat, trebali bi ste ovu metodu provoditi bar 5 meseci za redom.

Izbegavajte suvo četkanje na mestima gde je koža osetljiva ili oštecena (rane, posekotine, mesta zahvaćena infekcijom ili osipom).

Završite suvo četkanje tuširanjem. Na kraju tuširanja napravite tri vruća i tri hladna ciklusa:

- na pet sekundi pustite vruću vodu (razinu topline proverite tako: možete pod njom izdržati tek nekoliko sekundi– ne preporučuje se srcanim bolesnicima!).
- zatim provedite pet sekundi pod hladnom vodom (isti test hladnoce, da možete izdržati tek par sekundi pod njom)

- ponovite to 3 puta

- završite tuširanje hladnom vodom

Vruće-hladno tuširanje dodatno jača kožu, pospešuje izlučivanje toksina, stimulira cirkulaciju krvi i hrani spoljni sloj kože.

Šta posle tuširanja?

Nakon četkanja potrebno je tuširati se ili okupati, kako bi sa sebe uklonili stanice stare kože i toksine koji se oslobadjaju u ovom procesu. Dobro se obrišite i umasirajte u kožu prirodna ulja poput maslinovog, bademovog, sezamovog, kokosovog ulja, maslaca shea, kakaa, avokada itd.

Četku operite s vodom i stavite je na suvom i prozračnom mestu kako bi se dobro osušila.

Dobrobiti ove metode ćeš osetiti posle 30 dana svakodnevnog suvog četkanja.


Da bi napravili duboko čišcenje limfe, nastavite sa četkanjem 3 meseca.

 

Srećno ti četkanje ;)

 

[izvor]