6 primera inteligencije prirode

23.05.2024 22.01 FLEKITZA.com

Na Međunarodni dan biološke raznolikosti, naučila sam o neverovatnoj mreži života koja se održava i leči na čudesne načine.

6 primera inteligencije prirode

Sve što je povezano sa regenerativnim životom na novoj zemlji, naučila sam na Ecoversiti akademiji od mojih omiljenih učitelja Stivena Bruksa, Peni Livingston i Sare Vu :)

 🌿 Evo šest (od mnogih) izuzetnih životinja koje praktikuju samo-lečenje i samoizlečenje, pokazujući urođenu inteligenciju prirode i međusobnu povezanost:

1. Šimpanze
Šimpanze pokazuju izuzetnu brigu o sebi koristeći različite biljke u medicinske svrhe. Oni konzumiraju divlji suncokret (Aspilia africana) za negu rana i gorki list (Vernonia amigdalina) za ublažavanje stomačnih tegoba.

2. Slonovi
Slonovi su nežni divovi prirode sa sposobnostima za samolečenje. Oni konzumiraju afričko miro (Commiphora africana) za poboljšanje varenja i ublažavanje nelagodnosti u stomaku.

3. Monarh leptiri
Leptiri Monarh imaju neverovatan metod zaštite svog potomstva. Polažu jaja na mlečiku (Asclepias spp.), koja sadrži antiparazitska svojstva. Ova strategija pomaže u zaštiti njihovih larvi od predatora i parazita, osiguravajući opstanak sledeće generacije.

4. Babuni
Etiopski babuni otkrili su prirodni lek za šistosomijazu, bolest koju izazivaju pljosnati crvi. Oni jedu lišće biljke šaša (Ciperus spp.) za borbu protiv parazita.

5. Vunasti paukovi majmuni
Ženke vunastih majmuna u Brazilu pokazuju intrigantnu upotrebu biljaka za upravljanje svojim reproduktivnim zdravljem. Oni konzumiraju brazilski ginseng.

6. Orangutani
Zapaženo je da orangutani koriste lekovite biljke za lečenje rana. U Indoneziji je viđen orangutan kako nanosi žvakano lišće Akar Kuninga (Fibraurea tinctoria), lokalno poznatog po svojim antiinflamatornim i antibakterijskim svojstvima, na povredu obraza.

Samoisceljujuće ponašanje prirodnog sveta je svedočanstvo duboke međusobne povezanosti koja postoji među svim oblicima života.

Ovo jača našu odgovornost da negujemo i štitimo svet prirode i očuvamo biodiverzitet koji našu planetu čini živom i otpornom.

Srećan Međunarodni dan biološke raznovrsnosti, eko-fam! 🌎

Drago mi je što sam deo zajednice posvećene ekološkom obrazovanju i očuvanju